Feb 28, 2017
2689 Views
3 1

Bivati odgovorno

Written by

Bivati odgovorno: kaj o opremljanju pravi Jeanette

V hiši sredi narave na švedskem podeželju živijo Jeanette, Peter in njuna hči Eja. Radi so doma, Jeanette pa se trudi, da bi živeli tudi čim bolj odgovorno do sebe in do okolja. »Živimo v prekrasnem svetu,« pravi Jeanette, »in ko se enkrat tega zavedaš, se začneš resnično boriti za enakost in za boljše življenje vseh na tem planetu.« Zato se trudi kupovati čim manj in zato je tudi svoj dom opremila tako, da pri tem ni zapravljala po nepotrebnem.


Prav zato Jeanette prisega na klasičen slog, ki se ga nikoli ne naveličaš, ter na trpežne materiale, ki zdržijo dolgo časa. Tako ima doma dve zofi iz Ikee že 12 oziroma 15 let, a so videti kot nove, saj je prevleko KARLANDA zofe prebarvala na sivo in ji tako vdihnila svežino. Kose iz Ikee je skombinirana s pohištvom iz bolšjaka in z nekaterimi kosi, ki imajo zanjo emocionalno vrednost.


Družina se trudi tudi za to, da bi zmanjšala potrošnjo energije. Da za ogrevanje porabijo manj energije in da je v spalnici bolj toplo, je postelja dvignjena na visokih nogah ter ima vzglavje, oblečeno v zanimivo blago. K temu, da topel zrak ostane v sobi, pripomore tudi zavesa na oknu, ki jo je Jeanette naredila sama iz Ikeinega pregrinjala INDIRA ter ga tako uspešno reciklirala.Recikliranje oziroma ponovna uporaba je njen način življenja: »Težko vržem karkoli stran. Nekateri kosi opreme so enostavno del človekovega življenja.« To še posebej pride do izraza v sobi njene hčerke­: uporabila je Ikein LÖVA baldahin, ki ga je imela nad svojo posteljo že samo, ko je bila majhna, iz starega pikčastega pregrinjala je sešila prevleko za posteljo, kot naslonjalo, ki posteljico čez dan spremeni v prijeten kotiček za igranje in branje, pa je uporabila staro žimnico, ki jo je prekrila s pisanim blagom …


Tudi žaluzija na oknu je reciklirana iz TUPPLUR bele zavese, na katero je prilepila staro zaveso, ki jo je nekoč imel v svoji otroški sobi že Peter.


Pred petimi leti so se preselili in trudili so se, da so čim več stvari uporabili tudi v svojem novem domu. Tako tudi magnetno ploščo SPONTAN in pripomočke iz serije GRUNDAL namesto mama in oče v kuhinji sedaj uporablja Eja, saj ima tam spravljene elastike za lase in vse ostale drobnarije.


Jeanette pravi, da nikoli ni dobro ničesar vreči stran, saj se vse da uporabiti na novo. Tako steno ob stopnišču krasi tkanina, ki popestri prostor in ki jo je veliko bolj enostavno zamenjati kot tapeto, če bi se je kdaj naveličali.

Kaj nas je naučila Jeannette o opremljanju doma?

 

  1. KUPUJ ODGOVORNO:

Je material dovolj trpežen? Ti bo izdelek čez nekaj let še vedno všeč? Ga res potrebuješ?

 

  1. PONOVNO UPORABI

Lahko ta kos ponovno uporabim? Kaj ko bi naredili posteljno prevleko iz stare rjuhe namesto, da bi kupovali novo?

 

  1. RAZMIŠLJAJ KREATIVNO

Se da kakšen kos pohištva uporabiti tudi na drugačen in popolnoma nov način?

vir: http://www.ikea.com/hr/hr/catalog/categories/departments/living_room/roomset/201630_idsn01a/

Article Categories:
Dekoracija · Dnevna soba · Spalnica · Stenska dekoracija · Zabavno

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Menu Title