Maj 9, 2016
21935 Views
19 2

Ikea Slovenija – Ljubljana

Written by

Pohištveni gigant tudi pri nas – Ikea Slovenija

Dragi ljubitelji Ikee,
za nakup Ikeeinega pohištva se ne bo potrebno več voziti v Celovec, Graz ali Zagreb. Podjetje Ikea z lastnikom Ingvar Kampradom na čelu bo namreč zgradilo svojo podružnico Ikea Slovenija v naši prestolnici, Ljubljani, katere direktor bo Stefan Vanoverbeke.

26. septembra 2014 je bil med novim direktorjem, Zoranom Jankovićem, in direktorjem Ikee za nepremičnine in razvoj za jugovzhodno Evropo, Vladislav Lalićem, podpisan memorandum o soglasju, ki opredeljuje zaveze in namere obeh strank ob možni izgradnji trgovine Ikea v Ljubljani. Na podlagi spremljanja gradenj drugih Ikeeinih podružnic je razvidno, da po nakupu zemljišča sledi njegova infrastrukturna ureditev in nato še pridobitev gradbenega dovoljenja. Temu sledi končna gradnja trgovine, ki po navadi traja približno eno leto. Torej, ljubljanska Ikea naj bi svoja vrata odprla leta 2017.

Nova podružnica Ikee naj bi zrasla na območju BTC-ja, natančneje za kristalno palačo. Zemljišče je veliko 53.000 kvadratnih metrov, Ikea pa je zanje odštela malo manj kot 16,1 milijona evrov brez davka na dodano vrednost. Poleg tega je Ikea Slovenija odkupila tudi dve drugi zemljišči v neposredni bližini, saj bosta tam stala hladilnica in skladišče.

Ikea Slovenija

Foto: Primož Hieng

 

O številu nadstropij in prostoru za parkiranje doslej še ni nič znanega, tudi računalniško generiranih podob bodočega trgovskega centra ni, saj to ni v skladu z globalno politiko Ikee. Znano pa je, da bo po zasnovi in velikosti podobna zagrebški. Po občinskem prostorskem načrtu ima Ikea sicer dovoljenje za gradnjo pritličja, petih etaž in terase, a iz urbanistične umestitve objekta lahko vidimo, da bo Ikea Slovenija verjetno najprej zgradila pritličje, eno nadstropje in teraso. V načrtu je še nadgradnja objekta oz. ureditev parkirišča v kletni etaži. Ikea tudi obljublja, da bo ljubljanski trgovski center sledil modernim smernicam in bo trajnostno naravnan, saj bo izkoriščal geotermalno energijo, sončno svetlobo, zavezani pa so tudi k učinkovitemu ravnanju z odpadki.

Pohištveni gigant tudi pri nas - Ikea Slovenija Dragi ljubitelji Ikee, za nakup Ikeeinega pohištva se ne bo potrebno več voziti v Celovec, Graz ali Zagreb. Podjetje Ikea z lastnikom Ingvar Kampradom na čelu bo namreč zgradilo svojo podružnico Ikea Slovenija v naši prestolnici, Ljubljani, katere direktor bo Stefan Vanoverbeke. 26. septembra 2014 je bil med novim direktorjem, Zoranom Jankovićem, in direktorjem Ikee za nepremičnine in razvoj za jugovzhodno Evropo, Vladislav Lalićem, podpisan memorandum o soglasju, ki opredeljuje zaveze in namere obeh strank ob možni izgradnji trgovine Ikea v Ljubljani. Na podlagi spremljanja gradenj drugih Ikeeinih podružnic je razvidno, da po nakupu zemljišča sledi njegova infrastrukturna ureditev in nato še pridobitev gradbenega dovoljenja. Temu sledi končna gradnja trgovine, ki po navadi traja približno eno leto. Torej, ljubljanska Ikea naj bi svoja vrata odprla leta 2017. Nova podružnica Ikee naj bi zrasla na območju BTC-ja, natančneje za kristalno palačo. Zemljišče je veliko 53.000 kvadratnih metrov, Ikea pa je zanje odštela malo manj kot 16,1 milijona evrov brez davka na dodano vrednost. Poleg tega je Ikea Slovenija odkupila tudi dve drugi zemljišči v neposredni bližini, saj bosta tam stala hladilnica in skladišče. Foto: Primož Hieng   O številu nadstropij in prostoru za parkiranje doslej še ni nič znanega, tudi računalniško generiranih podob bodočega trgovskega centra ni, saj to ni v skladu z globalno politiko Ikee. Znano pa je, da bo po zasnovi in velikosti podobna zagrebški. Po občinskem prostorskem načrtu ima Ikea sicer dovoljenje za gradnjo pritličja, petih etaž in terase, a iz urbanistične umestitve objekta lahko vidimo, da bo Ikea Slovenija verjetno najprej zgradila pritličje, eno nadstropje in teraso. V načrtu je še nadgradnja objekta oz. ureditev parkirišča v kletni etaži. Ikea tudi obljublja, da bo ljubljanski trgovski center sledil modernim smernicam in bo trajnostno naravnan, saj bo izkoriščal geotermalno energijo, sončno svetlobo, zavezani pa so tudi k učinkovitemu ravnanju z odpadki.

Naša ocena

Ste navdušeni nad prihodom Ikee v Slovenijo? - 10

10

Ocena

User Rating: 4.38 ( 44 votes)
10
Article Tags:
Article Categories:
Novice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Menu Title